Working.
Please stand by.

Account Registration

You will be able to create your account beginning Monday 1 July, 2019 00:00, CEST through Sunday 1 September, 2019 21:00, CEST.

Judges and stewards may register beginning Monday 1 July, 2019 00:00, CEST through Saturday 14 September, 2019 08:00, CEST.

Entry Registration

You will be able to add your entries to the system beginning Monday 1 July, 2019 16:00, CEST through Sunday 1 September, 2019 12:00, CEST.

Top

Entry Fees

Ft1,600.00 (HUF) per entry.

Top

BJCP 2015 Styles Accepted

If a style's name is hyperlinked, it has specific entry requirements. Click or tap on the name to view the subcategory's requirements.

4A Munich Helles12C English IPA15B Irish Stout
19B California Common26B Belgian Dubbel27A2 Piwo Grodziskie
37A Clone beer: Pliny the Elder (Custom Style)  

Top

Entry Limit

There is a limit of 300 entries for this competition.

Top

Pay Entry Fees

After creating your account and adding your entries to the system, you must pay your entry fee(s). Accepted payment methods are:

  • Cash
  • Credit/debit card and e-check, via PayPal

Top

Entry Acceptance Rules

Number of Bottles Required Per Entry: 5

A kategóriák a következők lesznek (a név után zárójelben a BJCP 2015 azonosítója szerepel):

1. Munich Helles (4A)                      2. English IPA (12C)             3.    Irish Stout (15B)
4. California Common (19B)             5. Belgian Dubbel (26B)
6. Historical Beer: Piwo Grodziskie (27)
7. Clone beer: Pliny the Elder (34A)

-  A 7. kategóriához egy sörleganda megfőzése a cél. Ehhez megadjuk a sör receptjét, ami a Zymurgy 2014-es egyik számában személyesen Vinnie Cilurzo közlésével jelent meg. Természetesen a cél a recept pontos megfőzése, de alkalmas helyettesítők igénybevétele szóba jöhet, ha nem vezet a klón megváltozásához. Amit itt nem adtunk meg, de fontos lehet a víz kellő megválasztása is.

Egyéb fontos információk: 

-  A kategóriába sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphatsz a kategorizálásban. Ha nem vagy otthon az adott kategóriában, a versenyig bőségesen van idő a nyertes sör kikísérletezésére.

-  A nevezett söröket szeptember 1-től szeptember 10-ig kell eljuttatni a szervezőkhöz háromszor 0,5l-es vagy ötször 0,33l-es kiszerelésben. Az üvegeknek jelöletlen (nem dombornyomott) egyszerű (nem PET) sörösüvegnek kell lennie. A leadási helyekről a regisztráció során értesülsz.

-  A nevezett söröket csak felgumizott címkével lehet ellátni. Címkéket csak a sör regisztrációja után tudsz nyomtatni a competition.elsosor.hu oldalról. A nevezett söröket csak ezzel a címkével fogadjuk el. A címkéket az üveg nyakára gumizzátok fel, úgy szállítás során biztosabban az üvegen marad és a rekesz nem „pörgeti le” a gumit.

-  Azokat a söröket, amelyeken a címke fel lesz ragasztva vagy nincs rágumizott címke a fenti információval, vagy nem egyértelműek, kénytelenek leszünk kizárni a versenyből!

- A kupakon és az üvegen nem lehet semmilyen megkülönböztető jelölés. Ha ez nem teljesül, a sört nem tudjuk szerepeltetni a versenyen.

-  Amennyiben valamely kategóriában nem gyűlik össze legalább 5 nevezés, a kategóriát jogunkban áll visszavonni.

-  Nevezési díjként adományokat tudunk fogadni. A szervezők előzetes számításai alapján a nevezési díj, nevezett sörönként 1600 Ft-os felajánlás, ami nagyjából fedezi a kiadásokat. Egyesületi tagjaink számára a nevezett sörökre 50% kedvezményt biztosítunk!

 

A Pliny the Elder leírása:

RUSSIAN RIVER BREWING CO., SANTA ROSA, CALIF. (RECIPE PROVIDED BY VINNIE CILURZO)
[Note: This recipe originally appeared in the July/August 2010 Zymurgy.]

INGREDIENTS

for 22.7L [Net 18.9L after hop loss]

6.01 kg   two-row pale malt
272 g      crystal 45° L malt
272 g      Carapils (dextrin) malt
340 g      dextrose (corn) sugar
99 g        Columbus* 13.9% a.a. (90 min)
21 g        Columbus* 13.9% a.a. (45 min)
28 g        Simcoe 12.3% a.a. (30 min)
28 g        Centennial 8% a.a. (0 min)
71 g        Simcoe 12.3% a.a. (Omin)
28 g        Columbus 13.9% a.a. (dry hop, 12 to 14 days total)
28 g        Centennial 9.10% a.a. (dry hop, 12 to 14 days total)
28 g        Simcoe 12.3% a.a. (dry hop, 12 to 14 days total)
7 g          Columbus* 13.9% a.a., (dry hop, 5 days to go in dry hop)
7 g          Centennial 9.10% a.a. (dry hop, 5 days to go in dry hop)
7 g          Simcoe 12.30% a.a (dry hop, 5 days to go in dry hop)
White Labs WLP001 California Ale Yeast or Wyeast 1056 American Ale Yeast

Original Gravity: 1.072 Final Gravity: 1.011 Extract Efficiency: 75 percent IBUs: 90-95 (actual/not calculated)

ABV: 8.2% SRM: 7

DIRECTIONS

Mash grains at 66-67°C for an hour or until starch conversion is complete. Mash out at 77°C and sparge. Collect 30 l of runoff, stir in dextrose, and bring to a boil. Add hops as indicated in the recipe. After a 90 minute boil, chill wort to 19°C and transfer to fermenter. Pitch two packages of yeast or a yeast starter and aerate well. Ferment at 19°C until fermentation activity subsides, then rack to secondary. Add first set of dry hops on top of the racked beer and age 7-9 days, then add the second set. Age five more days then bottle or keg.

EXTRACT SUBSTITUTION

Substitute 3.0 kg of light dry malt extract for two-row malt. Due to the large hop bill for this recipe, a full wort boil is recommended. Steep grains in 3.8 l of water at 74°C for 30 minutes, then remove and rinse grains with hot water. Stir in dextrose and top up kettle to 30 l, and bring to a boil. Add hops as indicated in the recipe. After a 90 minute boil, chill wort to 19°C and transfer to fermenter. Pitch two packages of yeast or a yeast starter and aerate well. Ferment at 19°C until fermentation activity subsides, then rack to secondary. Add first set of dry hops on top of the racked beer and age 7-9 days then add the second set. Age five more days then bottle or keg the beer.

Top

Shipping Info

Entry bottles accepted at our shipping location from Sunday 1 September, 2019 10:00, CEST through Tuesday 10 September, 2019 08:00, CEST.

Ship entries to:

Mezei Krisztián
1071, Budapest, Peterdy utca 15

Packing and Shipping

Carefully pack your entries in a sturdy box. Line the inside of your carton with a plastic trash bag. Partition and pack each bottle with adequate packaging material. Please do not over pack!

Write clearly: Fragile. This Side Up. on the package. Please only use bubble wrap as your packing material.

Enclose each of your bottle labels in a small zip-top bag before attaching to their respective bottles. This way it makes it possible for the organizer to identify specifically which entry has broken if there is damage during shipment.

Every reasonable effort will be made to contact entrants whose bottles have broken to make arrangements for sending replacement bottles.

If you live in the United States, please note that it is illegal to ship your entries via the United States Postal Service (USPS). Private shipping companies have the right to refuse your shipment if they are informed that the package contains glass and/or alcoholic beverages. Be aware that entries mailed internationally are often required by customs to have proper documentation. These entries might be opened and/or returned to the shipper by customs officials at their discretion. It is solely your responsibility to follow all applicable laws and regulations.

Top

Judging Session Locations and Dates

Pénteki bírálati nap
Friday 13 September, 2019 09:00, CEST

Szombati bírálati nap
Saturday 14 September, 2019 09:00, CEST

Top

Best of Show

A verseny legjobb söre – az abszolút győztes – a kategóriagyőztesek közül a kiválasztott bírák szerint legjobbnak megválasztott sör lesz.

Top

Awards

A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el.

Fontos: ha egy kategóriában sok nevezett sör érkezik, akkor azt több bírálati részre (futamra) fogjuk osztani. A futamok legjobbjai fognak újra megküzdeni egymással, az úgynevezett „szétlövésen”. Az itt kikerülő első helyezett lesz az aranyérmes, a második az ezüstérmes és a harmadik a bronzérmes. Tehát előfordulhat, hogy nem az első körben legtöbb pontot szerzett sör az első helyezett!

Top

Awards Ceremony

Legenda Sörfőzde Center
Budapest, Kövirózsa utca 8/C, 1163
Saturday 14 September, 2019 17:00, CEST

Top

Circuit Qualification

Majd 2020-tól!

Top